Medisch advies, behandeling en begeleiding

EFT gezinstherapie Nijmegen

In elk gezin zijn weleens problemen of minder goede tijden, dat hoort erbij en de meeste gezinnen lukt het prima dit op te lossen. Als problemen of conflicten lang duren zorgt dit wel voor verstoring in de relaties tussen de gezinsleden.

EFT gezinstherapie helpt de gezinsleden om de relaties te verbeteren met elkaar. Net zoals bij EFT relatie therapie ligt de zwaartepunt bij de emotionele ontvankelijkheid en verbinding tussen de gezinsleden. Kunnen ze elkaar begrijpen en vertellen wat ze nodig hebben? De therapeut onderzoekt met de gezinsleden of ze en veilige hechtingsrelatie aan kunnen gaan met elkaar. Bij EFT gezinstherapie is het van belang dat de ouders beseffen dat zij de verantwoording hebben om de kinderen te steunen in hun behoeftes.

Als kinderen probleemgedrag vertonen

Van nature hebben kinderen voelsprieten voor de problemen van hun ouders. Kinderen voelen als ouders de handen vol hebben aan hun eigen emoties. Als ouder elkaar hierin niet of onvoldoende kunnen steunen, blijven ouders met hun behoefte aan steun als partners of ouders alleen. Kinderen proberen de ouders te helpen en gedragen zich op een manier die niet past bij hun leeftijd. Ouders ervaren hun kind dan als lastig.
Problemen in gezinnen bestaan soms voor lange tijd. Een reden van problematisch gedrag van het kind kan er mee te maken hebben dat er onvoldoende verbondenheid is tussen de gezinsleden waardoor een gevoel van onveiligheid kan ontstaan. Dan is het goed om hulp te zoeken.

EFT gezinstherapie maakt hechtingsbehoeften zichtbaar en de verlangens van ouders, partners en kinderen. Hierdoor ontstaat verbondenheid en een veilig samenwerking tussen de gezinsleden (verschillen worden opgeloste zodat gezinsleden zich begrepen en gezien voelen).

EFT gezinstherapie verheldert onvervulde hechtingsbehoeften en verlangens van ouders/partners en kinderen. Dit zorgt voor een betere interactie binnen het gezin.

EFT Systeemtherapie

Samen met een systeemtherapeut onderzoekt het gezin waar de pijn zit en wat er nodig is om de destructieve patronen te doorbreken. Omdat ouders weer het heft in handen nemen ontstaat er vertrouwen en veiligheid in het gezin en kunnen de kinderen zich weer op hun wereld en ontwikkeling richten.

Een voorbeeld van een helpend kind is een dochter van 14 jaar die weigert om naar school te gaan en veelvuldig ziek is en dus thuis moet blijven. Na onderzoek blijkt dat er medisch niets aan de hand is. De dochter kan niet uitleggen waarom zij niet naar school wil. Het is leuk op school er is geen sprake van pesten. Tijdens een gezinsgesprek blijkt dat er veel problemen zijn tussen de ouders. Het veelvuldig spijbelen en ziek zijn, lijkt zijn oorzaak te hebben in de eenzaamheid die moeder in de relatie ervaart en de wens van dochter om moeder te helpen door haar niet alleen te laten. Het probleem is voor dochter niet het naar school gaan maar het weggaan van thuis.
Na enkele gesprekken erkennen ouders dit en begin de dochter te zien dat het ouders lukt om aan hun problemen te werken. Er ontstaat meer veiligheid in het gezin en dochter kan weer zonder zorgen naar school.

Advies over gezinstherapie Nijmegen?

Wilt u meer weten of een afspraak maken in Nijmegen? Bel met de gezinstherapeut 024-696 22 32

Door: Elisa Schuldt, NVRG, EFT relatie en gezinstherapeut

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Zoeken

Nieuws

EFT gezinstherapie en relatietherapie Nijmegen
EFT gezins- en relatietherapie is bijzonder effectief bij relatieproblemen. Bel voor een gesprek met relatietherapeut in Nijmegen

EFT relatietherapie bij relatieproblemen met Duplo poppetjes
Wat beelden Duplo poppetjes uit bij relatietherapie.