Medisch advies, behandeling en begeleiding

Relatietherapie Nijmegen bij relatieproblemen

Ervaar je problemen in jullie relatie? Heb je het gevoel dat jullie uit elkaar groeien? Dat jouw partner je niet begrijpt? Hebben jullie vaker ruzie, of ontlopen jullie elkaar juist meer? Gaat één van jullie vreemd? Voel je je alleen in je relatie? Beleef je te weinig intimiteit en/of seks en valt daar moeilijk over te praten?

Wanneer ga je nu in relatietherapie?

In iedere relatie doen zich vroeg of laat relatieproblemen voor. Een periode van afstand of relatiecrisis. Soms komen partners -eventueel met een beetje hulp- er samen weer uit, maar vaak ook niet. De relatieproblemen blijven op de achtergrond doorspelen. Partners gaan elkaar vermijden, leven langs elkaar heen of hebben veel ruzie. Beide partners weten dat het door de relatieproblemen niet lekker loopt, en hopen op 'betere tijden'. Het is goed te beseffen dat in veel relaties -ook bij relatieproblemen- er pieken en dalen zijn. Relatieproblemen kosten veel energie en zijn slopend. Vaak komen stellen met relatieproblemen pas als de relatiecrisis ernstig is. Een oplossing om de problemen niet uit de hand te laten lopen is om samen in relatietherapie te gaan.

Weten hoe ik jullie kan helpen?

Laat je nummer achter en dan bel ik wanneer het jullie uitkomt.

 

Naam

Telefoonnummer 

Wanneer kan ik bellen?

Na verliefdheid

Als de eerste verliefdheid verdwijnt verandert je visie op je partner. In de eerste periode van verliefdheid zie je vooral wat je aantrekkelijk vindt aan je partner, later zie je ook de verschillen en minder leuke kanten. In deze periode verandert de relatie en kan een verbinding ontstaan op een ander niveau. Bij iedereen en in iedere relatie komt deze fase voor. Ook gaat iedere partner daar anders mee om. Sommige partners gaan daarover in gesprek, anderen passen zich aan en een derde uit zich geheel niet.

Relatieproblemen door ouderschap

In veel relaties komt er een moment dat de partners een kinderwens koesteren. Het krijgen van kinderen is een heuglijke gebeurtenis, die ook invloed heeft op de relatie. Door de veranderen patronen en invloeden van (jonge) kinderen verschuift de balans. Partners richten zich -naar gevoel van de ander- te veel (of te weinig) op de kinderen. Er kan bijvoorbeeld verwijdering ontstaan tussen partners door de verschuiving van aandacht, wanneer was het de laatste keer dat je tijd en aandacht voor elkaar had als partners. Het krijgen van kinderen heeft vaak meer invloed op relaties als stellen zich konden beseffen. Niet zelden vinden relatieproblemen basis in de verschuiving van bijvoorbeeld aandacht, interesse, opvoedingsproblemen en verantwoordelijkheid na het krijgen van kinderen.
In een nieuw samengesteld gezin kunnen naast deze relatieproblemen tevens de belangen botsen van 'eigen' en 'nieuwe' kinderen, loyaliteitsproblemen en kinderen onderling.

Maar ook als de kinderwens niet zo makkelijk of geheel niet in vervulling gaat, kan dat leiden tot spanningen de relatie. Het toekomstbeeld verandert. Een verlies waarop beide partners zich dienen in te stellen en mee moeten leren omgaan.

Verliefd op een ander of vreemdgaan

Vaak wordt gezien dat de aanleiding voor een relatiecrisis is dat een van beide partners is vreemdgegaan of een van de partners verliefd is geworden op een ander. De partners komen dan in relatietherapie maar beseffen dat de verliefdheid op een ander of het vreemdgaan een gevolg is van een al langer spelend relatieprobleem.
De verliefdheid op een ander en vreemdgaan leidt tot heftige gevoelens van bedrog en verraden voelen. Toch hoeft dit niet te betekenen dat de relatieproblemen niet te herstellen zijn.

Ruzies in relaties

In iedere relatie komen ruzies voor. Belangrijk is dat partners praten over de ruzie. In de relatietherapie EFT (Houd me vast) worden verschillende patronen van ruzie binnen een relatie beschreven. Ruzies die niet worden opgelost kunnen leiden tot dieper gewortelde relatieproblemen. Als deze ruzies te lang doorsudderen raakt dit de basis en kan het voelen of de relatie niet meer te redden is.

Wanneer relatietherapie Nijmegen?

In relatietherapie krijg je ondersteuning bij het aanpakken van relatieproblemen. Samen met je partner werk je aan een betere relatie. Er wordt duidelijk gemaakt door welke patronen de relatieproblemen ontstaan maar ook hoe je daarmee samen aan kunt werken. Gewerkt wordt aan gevoel van verbondenheid, nabijheid en begrip.

Een relatie tussen partners loopt niet vanzelf. Een periode ondersteuning door relatietherapie is dan ook niets bijzonders meer.
Zoals boven al aangestipt zijn er veel denkbare life-events die een relatie beinvloeden of veranderen. Dit kunnen positieve (zoals geboorte, verhuizing, ander werk) maar ook vervelende (zoals overlijden, ongeluk, ziekte) ervaringen zijn. Maar ook zijn de patronen tussen de rol van de vrouw en de man veranderd.  Van beide partners wordt tegenwoordig verwacht dat zij naast een goede vader of moeder én partner ook nog een carrière maken. Soms een ingewikkelde en stressvolle taak. Iedere relatie heeft 'onderhoud' nodig.

Het is goed te bedenken dat relatietherapie lang niet altijd langdurig is. Vaak kan met een aantal gesprekken al veel veranderen. Er komt een bewustwording op gang en jullie kunnen met de handvatten zelf aan de slag. Relatietherapie is daarom zeer effectief. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stellen die in relatietherapie gingen vinden dat de relatie is verbeterd en dit zich ook na afloop doorzet.

Scheiden of blijven?

Hoewel relatietherapie vaak als doel heeft de relatie te verbeteren of redden, kan relatietherapie ook zinvol zijn als jullie hebben besloten te gaan scheiden. Immers -zeker als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk de scheiding niet te maken tot vechtscheiding. Voor kinderen is het van het grootste belang dat jullie op een goede manier scheiden en samen met één verhaal naar buiten treden. In een vechtscheiding zijn de kinderen vaak 'kind van de rekening'. Bedenk daarbij goed dat ook na de scheiding jullie beiden vader of moeder blijven.

Hoe kies je een relatietherapeut in Nijmegen?

Het vakgebied relatietherapie is niet iets wat je 'erbij' doet. Het is een specialisatie. Bovendien kennen we in relatietherapie verschillende behandelmethoden. Bekende behandelmethoden zijn EFT (Emotionally Focussed Therapie) van “Houdt me vast” van Sue Johnson, “Een taal erbij” therapie met uitbeelding via poppetjes, gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie.
Een relatietherapeut in Nijmegen die zich gespecialiseerd heeft is aangesloten bij een vakvereniging. De belangrijkste zijn de NVRG en EF Nederland, dit zijn specialisatieverenigingen voor relatietherapie.

Waarom RMA Expertisecentrum Nijmegen

Bij RMA Expertisecentrum Nijmegen werken alleen de meest ervaren specialisten. Wil je meer weten over relatietherapie of wil je je aanmelden? Bel onze relatietherapeut in Nijmegen op (024) 696 22 32 of laat een terugbel verzoek achter.

Relatietherapeut Nijmegen

Relatietherapie Nijmegen (024) 696 22 32

Zoeken

Nieuws

Correctierecht bij medische expertise
Correctierecht geldt ook als betrokkene niet kan lezen.

Benadeelde moet patiëntenkaart aan medisch adviseur verzekeraar verstrekken >>
Een whiplashslachtoffer werd door de Rechtbank Almelo in een voorlopig deskundigenbericht, veroordeeld tot het overleggen van het medisch dossier...