Medisch advies, behandeling en begeleiding

EFT relatietherapie bij relatieproblemen met Duplo poppetjes Nijmegen

Jos en Anne kennen elkaar sinds 7 jaar. Anne werk in de zorg en Jos werkt als makelaar.

Jos werd verliefd op de levendigheid en expressieve aard van Anne, Anne viel op  de rust en betrouwbaarheid van Jos. Jos was voor Anne een "rots in de branding."
Waar beiden verliefd op werden is nu een bron van irritatie aan het worden.

Relatieprobleem en overlevingsmechanismen

Anne omschrijft Jos als gevoelloos en Jos omschrijft Anne als kritisch en klagend. Jos vindt het moeilijk om in contact te komen met zijn gevoelens en verlangens. Dit is voor hem erg ingewikkeld en raakt zijn kwetsbaarheid. Als Anne bij Jos steun vraagt ervaart Jos dit snel als zeuren. Hij weet zich geen raad met de emoties van Anne en trekt zich terug. Dit is zijn overlevingsmechanisme.

Voor Anne voelt die afstand die Jos neemt als een afwijzing. Ze voelt zich  eenzaam en angstig. Anne kan zichzelf dan niet geruststellen. Dit is haar kwetsbaarheid. Zij gaat vervolgens Jos om geruststelling en nabijheid vragen door te klagen en kritisch te worden. Dit is haar overlevingsmechanisme.

Ruzies in de relatie, niet meer verliefd

In plaats van de verliefdheid zij Jos en Anne in een terugkerend patroon terechtgekomen van ruzies. De expressieve Anne miste als opgroeiend kind de houvast van begrenzing die haar ouders niet konden bieden. Hierdoor werd Anne angstig en onzeker. Anne vraagt nu van Jos de houvast en begrenzing zodat zij zich minder angstig voelt.
Jos heeft niet geleerd om met gevoelens om te gaan als kind. Hij trekt zich terug als Anne over emoties begint en verwacht dat Anne hem zonder worden aanvoelt.

Relatiedans en destructief patroon

De escalatie wordt gevisualiseerd door het onbewuste angstige deel van Anne op een blokje te zetten met een rood vlakje voor haar woede en angst: toch hoort Jos haar niet.  Zijn onvermogen om zijn gevoelens te verwoorden en zich te beschermen wordt uitgebeeld door hem wegkijkend op een wit vlakje te zetten: hij weet het ook niet meer.
Het gedrag van Anne  triggert  Jos wederom in zijn kwetsbaarheid. Zo belanden beiden in een destructief patroon.

Relatietherapie

Het doel van Anne in therapie is om haar angst een eenzaamheid te zien en begrijpen.
Het doel van Jos in therapie is om zijn onvermogen met emoties om te gaan te erkennen en hiervoor verantwoording te nemen.

Voor Anne en Jos is het belangrijk dat ze hun patroon herkennen. Wanneer het begint en hoe het escaleert. Vaak proberen stellen onbewust oude pijn uit het verleden te helen in de relatie. Zo besteedt Jos de gevoelens uit aan Anne en Anne vraagt van Jos erkenning voor haar angst. Beiden komen dan in de kwetsbaarheid van de ander en uiteindelijk werkt het niet meer in de relatie. Hoe meer Anne klaagt en zeurt om gehoord te worden hoe meer Jos zich terugtrekt. Dit zorgt ervoor dat Anne nog meer aan die gesloten deur klopt enzovoort.

Gezinsproblemen en overlevingsmechanisme

Anne komt uit een gezin met een angstige moeder die moeilijk kon begrenzen. De vader van Anne reageerde met boosheid in het gezin en was verder afwezig door veel te werken. Over problemen kon er niet worden gepraat. Anne werd een opstandig kind wat snel boos en claimend was (haar overlevingsmechanisme) en geen contact had met haar angsten en onzekerheid. De ouders van Anne konden haar (onbewuste vraag) naar nabijheid, en begrenzing niet beantwoorden.

Gezinstrauma's

Jos groeide op bij ouders met veel trauma's. Moeder komt uit eens gezin met oorlogstrauma en bij vader in het gezin was sprake van seksueel misbruik door de opa van Jos.
Jos heeft als kind de nood van zijn ouders zonder woorden aangevoeld. Hij is onbewust voor zijn ouders gaan zorgen door aangepast en niet lastig te zijn als opgroeiend kind en geen steun en nabijheid te vragen (zijn overlevingsmechanisme). Dit  overlevingsmechanisme en controle zijn goed ontwikkeld bij Jos. Zo goed zelfs dat hij nauwelijks meer bij zijn gevoel komt.

Oplossen relatieprobleem Nijmegen

Voor Jos is het belangrijk dat hij zijn volwassen deel sterker maakt en minder in de overleving gaat zitten als het moeilijk is tussen hem en Anne.

Als het Jos en Anne lukt om naar hun eigen stuk te kijken in de escalaties en niet te reageren op het gedrag van de ander, kunnen beiden hun eigen proces in gang zetten en hebben ze meer handvatten om het negatieve patroon te stoppen.

Door: Elisa Schuldt, NVRG Relatietherapeut Nijmegen

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Zoeken

Nieuws

EFT gezinstherapie en relatietherapie Nijmegen
EFT gezins- en relatietherapie is bijzonder effectief bij relatieproblemen. Bel voor een gesprek met relatietherapeut in Nijmegen

EFT relatietherapie bij relatieproblemen met Duplo poppetjes
Wat beelden Duplo poppetjes uit bij relatietherapie.